Állandósult problémák a nemzetközi áruforgalomban


Cikk nyomtatása
A világgazdaság az év elejétől az alapanyaghiány, a bizonytalan határidők és a globális logisztikai helyzet okozta kihívásokkal küzd. Még nem látszik a fény az alagút végén, az áremelés a mindennapok része lett. Megoldásaink és javaslataink a problémák áthidalására.



Problémák földön, vízen, levegőben

A pandémiától megbénult nemzetközi gazdasági élet előtt álló új válságos helyzetet az újraindulás nehézségei hozták el. Az egyes alapanyagok hiánya már önmagában súlyos gondokat okoz, de a hirtelen megindult termeléssel egyidőben rengeteg szállítási feladat torlódott fel, ami magával hozta az árak folyamatos emelkedését is. 

A kialakult helyzet különösen érzékenyen érinti a reklámdekorációs piacot is, hiszen a felhasznált anyagok vagy a gyártásukhoz szükséges alapanyagok többsége a Távol-keletről, elsősorban Kínából érkezik Európába, ahogyan szinte minden. A tengeri szállításban kialakult problémák hamar átterjedtek a légi és vasúti szállításra is. 
A légi szállítmányozásban a hosszadalmas rakodások miatti késések elkerülése érdekében egyre több teherszállító járatot törölnek a sanghaji Pudong repülőtéren, melynek hatására az elkövetkezendő időszakban fennakadás várható. A reptereken felhalmozódott áruk miatt, jelenleg is 2-3 hetes torlódások vannak. Az elmúlt hetekben légitársaságok a járataik számát akár 50-80%-ban is törölni voltak kénytelenek, több társaság felfüggesztette tevékenységét. A kínai járványügyi előírások szigorítása is tovább lassítja a kimenő áruforgalmat. "

A vasúti teherszállítást a kazah és lengyel határon történő torlódás és ennek következményeként az egész transzszibériai vonalon kialakult csúszások nehezítik. A szállítási eszközök és a konténerek nem tudnak visszajutni Kínába, így ott várhatóan a korábbihoz hasonló konténerhiány alakulhat ki. 

Megoldások
Logisztikai partnereink szerint a kialakult helyzet hatásai még nem láthatók előre, de az áremelkedésekre és egyes anyagok esetében komoly hiányra, szállítási csúszásokra is fel kell készülni. 
Igyekszünk mindent megtenni, hogy a hozzánk is begyűrűző problémákat ügyfeleink felé tompítani tudjuk, de elkerülhetetlen, hogy a beszállítói áremelkedéseket ne érvényesítsük az árainkban.

A várható anyaghiány-problémákra  már az év eleje óta jelentős árufelhalmozással készültünk, ennek ellenére minket is meglepett a nagykereskedelemben jelentkező anyaghiány miatt hirtelen jelentkező kereslet növekedés. Az előrelátó készletezés mellett ezért az érintett árucsoportoknál helyettesítő termékeket is kínálunk partnereink számára. 

Javasoljuk, hogy rendszeresen érdeklődjenek üzletágvezetőinknél a várható fejleményekről és saját áraikat is előrelátóan kezeljék, hiszen a jelenlegi helyzetben középtávon sem jelent kifizetődő előnyt az árak alacsonyabb szinten tartása.



 




Bővebb információ:


Nyomdaker Ügyfélszolgálat
+36 1 215-3586
nyomdaker@nyomdaker.hu